Machinefabriek Emmen logo
 

Machinefabriek Emmen B.V.
Phileas Foggstraat 35
7825 AK Emmen
Tel: +31591630888
E-mail: info@mfemmen.nl

 

 

Biocomposietbrug voor de giraffen in Emmen

Nieuwe materialen en toepassingen. Machinefabriek Emmen richt zich op de toekomst. Directeuren Derk Jan Weeke en Harm Veenstra zien de vraag naar composiet bruggen toenemen. Om voet aan wal te zetten in deze nieuwe markt is de samenwerking gezocht met de engineers van Composite Technology in Hengelo en Roelof Kippers uit Rouveen. Dit resulteerde in de splinternieuwe fabriek Fiby Products, die inmiddels volop draait.

 

Voor het vernieuwde dierenpark WildLands in Emmen is onlangs zo’n composietbrug gerealiseerd. ‘De  markt werd gevraagd om met duurzame initiatieven te komen. Het oude park had een aantal bruggen, vandaar dat ik mijn vinger heb opgestoken voor het idee van een composietbrug.’ Weeke dacht meteen aan de ‘Savanne’, waar nu onder andere de giraffes en neushoorns lopen. ‘Uiteindelijk is ons bestek uit twee kanshebbers gekozen.’

 

Lastiger werd de opdracht op het moment dat het dierenpark vroeg om een lichte constructie van biocomposiet. ‘Absoluut niet eenvoudig. Biocomposiet is nog niet echt industrieel voorhanden. Het is bovendien nog nauwelijks constructief toegepast. Er zijn wel voorbeelden, maar niet in de bruggenbouw. Van staal weten we natuurlijk precies de specificaties. Ook de sterkte van composiet is inmiddels wel berekend, maar voor biocomposiet zijn geen normen en voorschriften. Uiteindelijk zijn we de uitdaging en het risico aangegaan. Maar wel met de voorwaarde dat het vergunningtechnisch met de gemeentelijke bouw- en woningtoezicht dichtgetimmerd is.’

 

Voor de klus is een batch met materialen aangevoerd. Ook is er PET in de biobrug verwerkt. ‘Een container vol vlasmateriaal is natuurlijk een groot risico.’ Studenten van het Stenden Hogeschool en Windesheim hebben proefplaten ontworpen en getest. ‘Het is gelukt’, vertelt Weeke trots, ‘uiteindelijk heeft het opleveren van dit project zoveel bekendheid gegeneerd, dat het ook direct voor vervolgopdrachten zorgt. En uiteindelijk heeft de biocomposiet brug uiteindelijk geresulteerd in de gewonnen aanbesteding van de sluisdeuren voor de provincie.’ Weeke verwacht niet dat biocomposiet meteen een vlucht gaat nemen. De verkrijgbaarheid van materialen is een probleem en bovendien zijn die erg duur. Bovendien is er nog veel onbekend over de eigenschappen van biocomposiet op de langere termijn. ‘Het is desalniettemin wel een kwestie van vraag en aanbod. Je ziet steeds meer gerecyclede en biomaterialen.’

 

Lees het hele artikel in Vraag en Aanbod

 

Bron : www.vraagenaanbod.nl –  31 oktober 2016

Auteur: Martin de Vries / Alex de Haan

 

 

Shredder and compost refinement line for Orgaworld (Shanks) in Surrey, Canada

Last May MF Emmen B.V. received an order from Orgaworld (Shanks) for the design, engineering and construction of a pre-composting shredder and compost refinement screening line in Surrey, Canada. The installation will be completed in October 2016.

Website

ESEF 2016 Utrecht

ESEF

MF Emmen B.V is taking part at the exhibition ESEF 2016 at Utrecht.

The ESEF is the largest and most important exhibition in the Benelux area in the field of supply, outsourcing, product development and engineering.

Once every two years companies have the opportunity to meet new contacts and do business in a very efficient manner.

ESEF is the place to get inspiration on the latest developments, novelties, and the newest supply strategies, knowledge transformation and make lots of new contacts in manufacturing.

This event will take place from Tuesday, March 15th up to and including Friday March 18th.

Therefore we invite you to welcome at our stand 01.F076 in Hall 1.

 

Use the link below to register for free

https://www.databadge.net/estc2016/reg/esf/?link=1db38d0e5b8b1331f400&lan=EN

 

Biocomposiet

MF Emmen heeft onlangs biocomposiet traptreden gemonteerd bij het Drenthe College in Emmen.

De traptreden zijn geleverd door CTC, en zijn opgebouwd uit gerecyclede petflessen, vlas en kobaltvrije hars.

20151001_154752

‘Bentheimerbrug op schema’

Bentheimerbrug coevorden

Coevorden – De bouw van de Bentheimerbrug ligt op schema, zo is te zien in Machinefabriek Emmen. De brug wordt in oktober geplaatst, waarna de afbouw plaatsvindt. Medio december is het complete karwei geklaard.

Machinefabriek Emmen heeft zeker een binding met de gemeente Coevorden. Thieno Nijenbanning uit Dalen werkt er en is apetrots. De projectleider van de Bentheimerbrug is Geert Koerts uit Erm. Hij werkt al heel wat jaren bij Machinefabriek Emmen. Hij is sinds 2000 projectleider en begeleidde al heel wat installaties van bruggen. Bij velen is hij ook bekend als wereldkampioen van het zijspanduo Streuer-Koerts. Het brugdek -de val- zit in de coating en is klaar. Ook de zogenoemde balans en de hameien (draagconstructie) zijn klaar.

`We lopen helemaal op schema’, aldus Koerts. `Het is een mooi project.’ Grote projecten, die hij begeleidde waren onder andere de Berlagebrug in Groningen en een designbrug in Rijswijk. Het bedrijf kreeg daarnaast bekendheid met de composietbrug voor Dierenpark Emmen. Zo’n brug weegt een stuk minder door gebruikmaking van kunststof. De brug zal vanaf vaste bodem worden geïnstalleerd. Machinefabriek Emmen bestaat uit drie groepen: infrastructuur, milieutechniek en industrie. Binnen de groep infrastructuur is het bedrijf gespecialiseerd in bruggenbouw.

Het bedrijf bouwt volgend jaar ook de Leeuwerikenbrug. De Bentheimerbrug is een belangrijke verbinding in Coevorden. De nieuwe brug is vergelijkbaar met de oude brug, maar de verhouding tussen autorijbaan en voetgangersgedeelte is gewijzigd.

Bron: http://www.coevordenhuisaanhuis.nl//nieuws/coevorden/406965/bentheimerbrug-op-schema.html 

Trambrug kan er weer even tegen

DVHN-20151001Trambrug

MF Emmen B.V at the exhibition OFFSHORE ENERGY 15

MF Emmen BV is taking part at the exhibition OFFSHORE ENERGY 15 at Amsterdam.

Offshore Energy is one of the fastest growing gatherings of offshore industry professionals.

This two-day event will take place at 13 and 14 October 2015

Therefore we invite you to welcome at our stand 11.060 in Hall 11.

Click the image below to register for free.

Logo Offshore Energy 15

13-03-2015 Nieuwbouw in de afrondingsfase

De nieuwbouw van het kantoor is nagenoeg gereed. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van de werkplekken.
Binnenkort is alles gereed en kunnen wij u weer optimaal van dienst zijn en u verwelkomen in ons mooie pand.

 

17-02-2015
Streekbezoek Koninklijk paar aan de Veenkoloniën

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten dinsdag 17 februari een streekbezoek aan de Veenkoloniën in de provincies Groningen en Drenthe. Tijdens het bezoek stonden de sociale en economische ontwikkelingen in dit gebied centraal. Met innovatieve oplossingen werken bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en inwoners samen om de Veenkoloniën verder te versterken.

Bij Stenden Hogeschool in Emmen werd de rol van het hoger beroepsonderwijs in de sociaal-economische ontwikkeling van Oost Drenthe toegelicht. Een van de thema’s van het bezoek is ‘van basisschool tot Master Polymer Engineering’. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken met leerlingen van een basisschool, het middelbaar onderwijs en pabo-studenten over activiteiten om de belangstelling voor techniek in het onderwijs te stimuleren.

Voor voor de video op You Tube klik hier

Het Koninklijk paar laat zich zeer geïnteresseerd informeren over de nieuwe Biocomposietbrug van MF Emmen door algemeen directeur Derk Jan Weeke en Sales Manager Infra Arnold Popken.

01-03-2015
Markant Punt Emmen

MF Emmen heeft in opdracht van de gemeente Emmen het “Markant Punt” vervaardigd en geplaatst op het vernieuwde marktplein in het centrum van Emmen.

Markant punt avond

Voor de film klik op bovenstaande foto

05 februari 2015
Opdracht “inductie pijpenbuigmachine” voor MF Emmen

De divisie machinebouw van MF Emmen heeft de opdracht verkregen van CB&I Cojafex B.V. voor het fabriceren van een geheel nieuw ontworpen inductie pijpenbuigmachine , de PB100 R. Deze machine wordt voorzien van de nieuwste technieken op besturing en aandrijvingsgebied.
De oplevering is gepland op 1 juli 2015.
PB100R

DvhN 03 februari 2015

Van pantserplaat tot biobrug

 

28 januari 2015: Politiek op bezoek bij MF Emmen

“Innovatiesubsidies blijven te vaak hangen bij grote bedrijven”

“Zorg dat de innovatiesubsidies ook bij het midden- en kleinbedrijf terecht komen”, is de grote wens van Derk Jan Weeke, bedrijfsleider van de Machine Fabriek Emmen. Hij deed die oproep tijdens het werkbezoek dat de PvdA op 28 januari in Emmen aflegde.
Banenmotor
Diederik Samsom leidde de PvdA delegatie en herkent het het probleem: “Vaak blijven de innovatiesubsidies hangen bij de grotere bedrijven, terwijl juist het MKB de motor van innovatie en werkgelegenheid in Nederland is. Ik zal VVD-minister Kamp hier nog eens op aanspreken.” De aanwezige Emmense Statenkandidaten Henk Smit, Willem Meijer en Eric Rougoor zullen hun partijleider aan deze toezegging houden. “De Machinefabriek maakt deel uit van de Emmense maakindustrie, die we moeten koesteren, vooral waar het om nieuwe technieken gaat”, aldus het drietal.
MF Emmen houdt zich onder ander bezig met machinebouw, olie- en gas installaties, infra- en milieutechniek. Lokale overheden kunnen het MKB stimuleren door kleinere bedrijven als de Machinefabriek uit te nodigen om mee te doen aan aanbestedingen. “Vaak komen we er niet aan te pas”, aldus Weeke: “Dit kan en moet anders.”
Goed niveau
De Machinefabriek neemt haar verantwoording waar het om beroepsonderwijs gaat. Met een aantal Emmense industriële bedrijven richtte ze vorig jaar de Bedrijfsvakschool Techniek op, die jongeren opleidt voor technische beroepen. De Emmense PvdA wethouder Bouke Arends steunde dit initiatief met 100.000€. “We weten dat de leerlingen die deze opleiding met succes afsluiten een goed niveau hebben en hebben er vier kunnen aannemen”, aldus verkoopleider Jaap Siems.
“MF Emmen is één van de industriële parels, waar Zuidoost-Drenthe trots op kan zijn”, vindt Samsom. “Over de naam Machinefabriek Emmen zal niet lang zijn nagedacht, maar over hun producten des te meer. Met dergelijke bedrijven staan we in de top van Europa.”

Levering en montage van trommelzeven aan Strabag, Project Ljubljana, Slovenië

Afgelopen augustus heeft Machinefabriek Emmen opdracht gekregen voor het leveren en monteren van twee trommelzeven aan Strabag. In november 2014 worden deze trommelzeven in een huisvuilsorteerinstallatie worden geplaatst die Strabag momenteel in Ljubljana (Slovenië) aan het bouwen is.

Het betreft twee trommelzeven met een afmeting van 3.200 x 10.000 mm, welk worden ingezet voor het afzeven van meerdere fracties in één trommelzeef. De verwerkingscapaciteit per trommel zal maximaal 53 ton per uur zijn.

Machinefabriek Emmen investeert in nieuwe AXA freesmachine

Machinefabriek Emmen investeert in een moderne 5-assige AXA freesmachine. Deze portaalfreesmachine is zeer stabiel en in combinatie met de grote draaitafel van 1500 mm en zwenkbare spil multi inzetbaar. Naast het lassen en mechanisch bewerken van onderdelen voor pantservoertuigen bewerkt MF Emmen veel onderdelen van pantserstaal, tot en met de hoogste graad. Door middel van extern programmeren met EDGECAM software wordt een maximaal spilrendement bereikt.

AXA VPC 45-U

Machinefabriek Emmen op de Offshore & Energy 14

Machinefabriek Emmen beweegt zich meer en meer in de wereld van offshore- en marine-constructions. Deze groei is mede te danken aan de nieuwe laskwalificaties zoals de NEN 3834/2 en ervaring met hooggekwalificeerde materialen zoals Duplex en Superduplex. Engineering, constructie en de mogelijkheden voor machinale voor- en nabewerking zijn een ideale combinatie. Machinefabriek Emmen voldoet aan de Norsok standaard.

download

 

Machinefabriek Emmen op de Infratech 2015. Bezoek onze stand 1.410.

Infra logo 2015

17 juni 2014: Voortgang van de bouw

We zijn inmiddels twee weken verder en het gaat snel, het beton voor de fundering is zojuist gestort.

 

 

03 juni 2014: De verbouwing is gestart!

We zijn vorige week gestart met de bouw van ons nieuwe kantoorruimte.

Via onze website houden we u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

IMG_4696

28 april 2014: Machinefabriek Emmen bij RTL Z Duurzaam ondernemen

Vandaag waren wij te zien op RTL Z. Het ging over onze wereldprimeur: De beweegbare klapbrug gemaakt van composiet-materialen.

Klik hier voor het TV item

Vanaf 08:50 komt Machinefabriek Emmen in beeld.