Machinefabriek Emmen logo
 

Machinefabriek Emmen B.V.
Phileas Foggstraat 35
7825 AK Emmen
Tel: +31591630888
E-mail: info@mfemmen.nl

 

 

Machinefabriek Emmen heeft voor Orgaworld in Canada – een bedrijf dat organisch afval verwerkt – een shredder met screeningline mogen vervaardigen. Bij dit project zijn wij verantwoordelijk geweest voor design, engineering en constructie.

 

Flowconverter

Machinefabriek Emmen plaatst binnen enkele weken de flowconverter terug in het water bij de Ossesluis

Onwikkeld mbv Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) subsidie de Flowconverter.

Doelstelling van het project: Energie opwekken in langzaam stromend water. Met behulp van een modulair op te bouwen turbine. De turbine is eenvoudig in te passen bij bestaande of nieuwe kunstwerken. (bruggen, sluizen, gemalen).

De turbine moet vis vriendelijk zijn. Doordat (stromend) water altijd beschikbaar is zal het rendabel moeten kunnen zijn. Door een prototype te bouwen kan het gehele proces onderzocht en onderbouwd worden.

 

 

Plaatsing van composiet sluisdeuren

 

Bestaande sluizen

De bestaande sluizen bij de Punt en bij Vries in het Noord Willemskanaal (Eelde) zijn in begin van de jaren 60 van de vorige eeuw gebouwd. De bestaande houten sluisdeuren zijn met een leeftijd van 50 jaar aan het einde van hun levensduur. De Provincie Drenthe heeft besloten de houten sluisdeuren te laten vervangen door sluisdeuren die gemaakt zijn van vezel versterkt kunststof (composiet).

Composiet sluizen

De van composiet gemaakte sluisdeuren hebben ten opzichte van metaal en hout enkele voordelen. Het is lichter in gewicht wat de montage vereenvoudigt. Het materiaal is sterker en vergt minder onderhoud. De ontwerplevensduur van deze sluizen bedraagt 100 jaar.

 

Diep geschokt zijn wij na het volkomen onverwacht overlijden van onze gewaardeerde technisch directeur en collega,

Harm Veenstra

De samenwerking, zijn gedrevenheid en persoonlijkheid zullen we gaan missen.

We gedenken hem met respect en wensen de familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte toe met dit verlies.

Collega’s en directie Machinefabriek Emmen

 

 

Productie van kabelbaan Ter Apel.

Lees hieronder meer:

Inmiddels heeft de cabine van de kabelbaan vorm gekregen. Het uiterlijk van de kabelbaan is geïnspireerd op “Ol Grait”, de stoomtram die meer dan een halve eeuw geleden tussen Delfzijl en Ter Apel reed. Zo zullen de loop- en aandrijfwielen doen denken aan de wielen van een stoomtram of –trein. Gebogen vormen, lange ramen met afgeronde hoeken en aandrijving door middel van een aandrijfstang zijn verdere verwijzingen naar het “stoomtijdperk”.

In het plaatwerk van de gondel is een logo van het Ruiten Aa kanaal opgenomen. Dit bestaat uit twee A’s die samen met driehoeken twee ruiten vormen. Op deze manier wordt “Ruiten Aa” visueel weergegeven.

Bijna 3 jaar geleden heeft Machinefabriek deze brug in Rijswijk mogen vervaardigen. Hierbij een fotocollage om te zien hoe het project verliep.

De Gemeente Rijswijk wenste een nieuwe fietsverbinding over het Rijn-Schiekanaal ter verbetering van het fietsnetwerk. Een uitgangspunt van dit brugontwerp was dat de hinder voor de scheepvaart minimaal moest zijn. Er is gekozen voor een draaibrug met pyloon, dit vanwege de eisen vanuit de scheepvaart. De stalen brug bestaat uit onder meer 35 meter lang beweegbaar dek en een 18 meter hoge pyloon.

Hieronder zijn enkele foto’s van het project te zien:

Machinefabriek Emmen is gestart met de productie van de eerste handbediende kabelbaan van Nederland; deze komt in Ter Apel.

De kabelbaan komt op de plek waar het kanaal tussen de bossen van Ter Apel loopt. Deze kabelbaan is de afsluiting van het project Koppeling Runde-Ruiten Aa. Het gebruik ervan is gratis en kost alleen spierkracht.

Meer foto’s volgen.

 

 

MF Emmen B.V op de vakbeurs Main Industry te Assen

MF Emmen is dit jaar ook vertegenwoordigd met een stand op de Main Industry te Assen,

een nieuwe vakbeurs voor de maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland.

Op de beursvloer van Main Industry zijn diverse sectoren binnen de maakindustrie

vertegenwoordigd, waaronder Smart Industry, maintenance en energie.

Main Industry vind plaats op woensdag 8 en donderdag 9 november en is

geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Zie voor meer informatie op www.mainindustry.nl

 

U kunt uw gratis entreekaarten bestellen via onze unieke bestellink:

http://tickets.expo-management.nl/event/6/e32b07647d26ee601afb9ac98f567680

 


 

NEW – The MF Emmen mobile modular pressure test bay.

 

Based on former experiences, MF Emmen has developed a new concept of a mobile modular pressure test bay.

Some benefits are:

– Each module is based on a 20ft container footprint.

– 100% pre-assembled and tested before shipment

– Plug and play system

– Quick installation time at site

– Each hatch can be separately opened

– Front hatch system for driving in the objects with a forklift

– Inclusive internal work benches

– Inclusive a submersible pump system, which can be connected to a closed loop water circulation system

– Integrated safety system with HPU (hatch switches, locks, safety lights and buzzer).

– Inclusive camera system

– Optional: Office container with pre assembled control room and including a separate room for closed loop water circulation system and hydraulic unit for the hatches.

 


 

Nieuwe elektromotoren van boezemgemaal Spaarndam zijn op tijd klaar voor de herfst

4 september 2017 – Aannemer GMB en onderaannemers Beenen / Machinefabriek Emmen hebben de klus op tijd geklaard: de beide elektromotoren van boezemgemaal Spaardam zijn volgens planning per 1 september opgeleverd. Het gaat hier om de renovatie van het boezemgemaal in Spaarndam, waarbij de dieselmotoren worden vervangen door elektrische motoren.

Dit betekent dat per 1 september het gemaal weer op volledige capaciteit kan draaien. Hierdoor kan Rijnland met vertrouwen de natte herfst en winter tegemoet zien. Dit is met recht een huzarenstukje, want Rijnland had de aannemer slechts 4 maanden de tijd gegeven – tussen 1 mei en 1 september – om dit werk uit te voeren. Dit is gelukt dankzij een optimale samenwerking tussen GMB, MFE en overige onderaannemers, directievoerder Antea en natuurlijk alle betrokken Rijnlanders. Hert project is echter nog niet afgerond. Beide motoren kunnen vanaf nu handmatig worden bediend. In de periode van september tot december wordt de procesautomatisering vervangen, zodat het gemaal daarna ook op afstand bestuurd kan worden. Ten slotte worden er ook bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd, zoals het herstel van wanden en vloeren en het uitvoeren van schilderwerk. De feestelijke openingshandeling wordt in het voorjaar van 2018 verwacht


 

Opening Leeuwerikenbrug

Coevorden – De Leeuwerikenbrug is sinds twee weken weer toegankelijk voor het verkeer. Vanochtend vond de officiële openingshandeling plaats bij de brug in de Monierweg.

De brug is vervangen en uitgevoerd als een zogenoemde klapbrug. Dit is een brug zonder bovenbouw die met behulp van hydraulische cilinders wordt bewogen. Hiervoor is in het kanaal een kelder gebouwd van ongeveer 4,5 meter diep. De bouw was in handen van Machinefabriek Emmen, die ook de Bentheimerbrug heeft gebouwd. Gert Koerts van dit bedrijf gaf uitleg aan de genodigden, onder wie vertegenwoordigers van bedrijven in de omgeving van de brug.

Na de ontvangst bij Hemmes & Langeland ging het gezelschap naar de brug. Wethouder Jeroen Huizing, Miss Ganzenhoedster Fiore Gielen, Mini-Miss Ganzenhoedster Kaithlyn Kroezen en Mini-Mister Ganzenhoeder Thijs Schepers gingen naar de praam Coevorden II van Havenvereniging Coevorden voor de officiële opening. De schippers van de Havenvereniging zetten koers naar de brug. De brug ging open en de werking was perfect. Door het opengaan van de brug ontstond direct een lange rij wachtenden, zodat duidelijk is dat de brug node is gemist de afgelopen maanden.


 

Biocomposietbrug voor de giraffen in Emmen

Nieuwe materialen en toepassingen. Machinefabriek Emmen richt zich op de toekomst. Directeuren Derk Jan Weeke en Harm Veenstra zien de vraag naar composiet bruggen toenemen. Om voet aan wal te zetten in deze nieuwe markt is de samenwerking gezocht met de engineers van Composite Technology in Hengelo en Roelof Kippers uit Rouveen. Dit resulteerde in de splinternieuwe fabriek Fiby Products, die inmiddels volop draait.

 

Voor het vernieuwde dierenpark WildLands in Emmen is onlangs zo’n composietbrug gerealiseerd. ‘De markt werd gevraagd om met duurzame initiatieven te komen. Het oude park had een aantal bruggen, vandaar dat ik mijn vinger heb opgestoken voor het idee van een composietbrug.’ Weeke dacht meteen aan de ‘Savanne’, waar nu onder andere de giraffes en neushoorns lopen. ‘Uiteindelijk is ons bestek uit twee kanshebbers gekozen.’

 

Lastiger werd de opdracht op het moment dat het dierenpark vroeg om een lichte constructie van biocomposiet. ‘Absoluut niet eenvoudig. Biocomposiet is nog niet echt industrieel voorhanden. Het is bovendien nog nauwelijks constructief toegepast. Er zijn wel voorbeelden, maar niet in de bruggenbouw. Van staal weten we natuurlijk precies de specificaties. Ook de sterkte van composiet is inmiddels wel berekend, maar voor biocomposiet zijn geen normen en voorschriften. Uiteindelijk zijn we de uitdaging en het risico aangegaan. Maar wel met de voorwaarde dat het vergunningtechnisch met de gemeentelijke bouw- en woningtoezicht dichtgetimmerd is.’

 

Voor de klus is een batch met materialen aangevoerd. Ook is er PET in de biobrug verwerkt. ‘Een container vol vlasmateriaal is natuurlijk een groot risico.’ Studenten van het Stenden Hogeschool en Windesheim hebben proefplaten ontworpen en getest. ‘Het is gelukt’, vertelt Weeke trots, ‘uiteindelijk heeft het opleveren van dit project zoveel bekendheid gegeneerd, dat het ook direct voor vervolgopdrachten zorgt. En uiteindelijk heeft de biocomposiet brug uiteindelijk geresulteerd in de gewonnen aanbesteding van de sluisdeuren voor de provincie.’ Weeke verwacht niet dat biocomposiet meteen een vlucht gaat nemen. De verkrijgbaarheid van materialen is een probleem en bovendien zijn die erg duur. Bovendien is er nog veel onbekend over de eigenschappen van biocomposiet op de langere termijn. ‘Het is desalniettemin wel een kwestie van vraag en aanbod. Je ziet steeds meer gerecyclede en biomaterialen.’

 

Lees het hele artikel in Vraag en Aanbod

 

Bron : www.vraagenaanbod.nl – 31 oktober 2016

Auteur: Martin de Vries / Alex de Haan

 


 

Shredder and compost refinement line for Orgaworld (Shanks) in Surrey, Canada

Last May MF Emmen B.V. received an order from Orgaworld (Shanks) for the design, engineering and construction of a pre-composting shredder and compost refinement screening line in Surrey, Canada. The installation will be completed in October 2016.

Website

 


 

Drenthe versnelt langzaam stromend water voor opwek

Provincie Drenthe en Machinefabriek Emmen gaan energie opwekken uit langzaam stromend water met behulp van een ‘flow convertor’. In deze Duitse turbine met een vermogen van 15 tot 20 kW wordt de waterstroom versneld om opwek mogelijk te maken.

Machinefabriek Emmen heeft woensdag een Green Deal getekend met de provincie Drenthe om een flow convertor te plaatsen in de wateraflaat nabij de Ossesluis in Hoogeveen. De provincie Drenthe draagt EUR 60.000 bij aan het project en dat is 40% van de investering.

De turbine bestaat uit een verticale turbine met vleugels. Deze vleugels versnellen het langzaam stromende water zodat de installatie daar energie uit kan opwekken. De turbine heeft twee ingangen, met elk een vermogen van 5 tot 10 kW. Bij stroomsnelheden van twee meter per seconde in de wateraflaat en uitgaande van 200 draaidagen per jaar, kan de turbine minimaal 36 MWh aan stroom leveren op jaarbasis, aldus het Duitse Environeers Energy dat de techniek ontwikkelde.

De flow convertor wordt geleverd door Environeers Energy. Het is een andere techniek dan de technieken die eerder in Overijssel en Zeeland werden getest. In Overijssel voerde advies- en ingenieursbureau Tauw een pilot uit met het Vivace-systeem, Vortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energyortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energy, dat werd ontwikkeld in de Verenigde Staten. Cilinders wekken wervelingen op, waaruit bewegingsenergie wordt onttrokken. In Zeeland plaatste Deepwater-Energy een Oryon-watermill achter een stuw bij Doesburg. Deze installatie wekt energie op uit het hoogteverschil van het water.


 

Nieuwe Bentheimerbrug

COEVORDEN – Een feestje vanochtend in Coevorden. De nieuwe Bentheimerbrug is in gebruik genomen.

In mei werd de oude brug helemaal weggehaald. Vanaf vandaag kunnen fietsers, voetgangers en automobilisten het centrum van Coevorden weer bereiken vanaf de Zuidoostkant.

Authentiek
In het nieuwe ontwerp hebben de brug en het brugwachtershuisje hun authentieke uiterlijk behouden. De auto’s hebben een beetje ruimte moeten inleveren, daardoor is er nu een breder voetpad.

Herinneringsmonument
Op 10 mei 1940 sneuvelden twee Nederlandse militairen op de Bentheimerbrug tijdens de grensbewaking bij Coevorden. Bij de opening van de brug, werd vanochtend ook een nieuw herdenkingsmonument voor de slachtoffers onthuld. De 95-jarige veteraan Sipke Beetstra, de enige overlevende van het 44e Pantser Infanterie Bataljon uit Havelte, was bij de onthulling.


Biocomposiet

MF Emmen heeft onlangs biocomposiet traptreden gemonteerd bij het Drenthe College in Emmen.

De traptreden zijn geleverd door CTC, en zijn opgebouwd uit gerecyclede petflessen, vlas en kobaltvrije hars.

20151001_154752


 

‘Bentheimerbrug op schema’

Bentheimerbrug coevorden

Coevorden – De bouw van de Bentheimerbrug ligt op schema, zo is te zien in Machinefabriek Emmen. De brug wordt in oktober geplaatst, waarna de afbouw plaatsvindt. Medio december is het complete karwei geklaard.

Machinefabriek Emmen heeft zeker een binding met de gemeente Coevorden. Thieno Nijenbanning uit Dalen werkt er en is apetrots. De projectleider van de Bentheimerbrug is Geert Koerts uit Erm. Hij werkt al heel wat jaren bij Machinefabriek Emmen. Hij is sinds 2000 projectleider en begeleidde al heel wat installaties van bruggen. Bij velen is hij ook bekend als wereldkampioen van het zijspanduo Streuer-Koerts. Het brugdek -de val- zit in de coating en is klaar. Ook de zogenoemde balans en de hameien (draagconstructie) zijn klaar.

`We lopen helemaal op schema’, aldus Koerts. `Het is een mooi project.’ Grote projecten, die hij begeleidde waren onder andere de Berlagebrug in Groningen en een designbrug in Rijswijk. Het bedrijf kreeg daarnaast bekendheid met de composietbrug voor Dierenpark Emmen. Zo’n brug weegt een stuk minder door gebruikmaking van kunststof. De brug zal vanaf vaste bodem worden geïnstalleerd. Machinefabriek Emmen bestaat uit drie groepen: infrastructuur, milieutechniek en industrie. Binnen de groep infrastructuur is het bedrijf gespecialiseerd in bruggenbouw.

Het bedrijf bouwt volgend jaar ook de Leeuwerikenbrug. De Bentheimerbrug is een belangrijke verbinding in Coevorden. De nieuwe brug is vergelijkbaar met de oude brug, maar de verhouding tussen autorijbaan en voetgangersgedeelte is gewijzigd.

Bron: http://www.coevordenhuisaanhuis.nl//nieuws/coevorden/406965/bentheimerbrug-op-schema.html13-03-2015 Nieuwbouw in de afrondingsfase

De nieuwbouw van het kantoor is nagenoeg gereed. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van de werkplekken.
Binnenkort is alles gereed en kunnen wij u weer optimaal van dienst zijn en u verwelkomen in ons mooie pand.


 

17-02-2015
Streekbezoek Koninklijk paar aan de Veenkoloniën

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten dinsdag 17 februari een streekbezoek aan de Veenkoloniën in de provincies Groningen en Drenthe. Tijdens het bezoek stonden de sociale en economische ontwikkelingen in dit gebied centraal. Met innovatieve oplossingen werken bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en inwoners samen om de Veenkoloniën verder te versterken.

Bij Stenden Hogeschool in Emmen werd de rol van het hoger beroepsonderwijs in de sociaal-economische ontwikkeling van Oost Drenthe toegelicht. Een van de thema’s van het bezoek is ‘van basisschool tot Master Polymer Engineering’. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken met leerlingen van een basisschool, het middelbaar onderwijs en pabo-studenten over activiteiten om de belangstelling voor techniek in het onderwijs te stimuleren.

Voor voor de video op You Tube klik hier

Het Koninklijk paar laat zich zeer geïnteresseerd informeren over de nieuwe Biocomposietbrug van MF Emmen door algemeen directeur Derk Jan Weeke en Sales Manager Infra Arnold Popken.

 


 

01-03-2015 Markant Punt Emmen

MF Emmen heeft in opdracht van de gemeente Emmen het “Markant Punt” vervaardigd en geplaatst op het vernieuwde marktplein in het centrum van Emmen.

Markant punt avond

Voor de film klik op bovenstaande foto